Als problemen niet meer verdwijnen en praten niet werkt, dan zou speltherapie kunnen helpen. Kinderen, jongeren en volwassenen maken veel mee in hun leven. Vaak zijn dat leuke en leerzame dingen, maar soms ook helemaal niet. Dan doen zij ervaringen op die hen onzeker, verdrietig, boos of angstig maken. Vaak vinden ze een manier om daar mee om te gaan, maar niet altijd. Volwassenen praten over hun ervaringen en kinderen spelen erover, tot zij hun ervaringen een plek kunnen geven.
Soms lukt het niet om er zelf uit te komen en heeft een kind extra hulp nodig. Een speltherapeut kan dan helpen.
Wanneer een kind ervaringen niet meer zelf kan verwerken, komt het knel te zitten. Dit kan gebeuren wanneer ervaringen te heftig zijn, bijvoorbeeld bij traumatische gebeurtenissen. Maar ook andere gebeurtenissen kunnen te zwaar of te ingewikkeld zijn, zoals een ziekte, scheiding, verlieservaring, pijn, pesten in de klas of ziekenhuisopname.
Soms kunnen kinderen ook problemen thuis ervaren. Dan loopt het bijvoorbeeld niet meer zo lekker tussen ouders en kind/jongere. Kinderen zijn overprikkeld en laten dit in de thuissituatie zien of ouders hebben persoonlijke problemen, waardoor zij minder beschikbaar zijn voor hun kind. Dan lijkt het erop dat ze elkaar niet meer goed begrijpen en ontstaan er snel ruzies.
Een kind dat knel zit , zal daar niet altijd snel over praten. Vaak begrijpen ze zelf niet wat er aan de hand is. Ze laten het wel zien op andere manieren. Ze hebben weinig zelfvertrouwen, kunnen bijvoorbeeld problemen krijgen met slapen (slecht slapen, angstige dromen), met eten (te veel of te weinig gaan eten) of met hun concentratie (niet kunnen focussen, heel druk gedrag). Ze kunnen faalangstig zijn, boze en/of verdrietige buien hebben, misschien zelfs agressief worden of juist heel teruggetrokken gedrag laten zien. Daarnaast kunnen kinderen ook lichamelijke klachten hebben, zoals buikpijn/hoofdpijn of problemen krijgen met bedplassen en/of broekpoepen.
Wanneer deze klachten te lang aanhouden, kan de ontwikkeling van uw kind belemmerd worden.
Spelen is voor kinderen een hulpmiddel om uiting te geven aan hoe zij zich voelen en de wereld ervaren. Door te spelen kan het kind zich ontspannen, zijn gedachten en gevoelens uiten en verwerken en kan het experimenteren met ander gedrag. De speltherapeut biedt het kind de mogelijkheid tot het beleven van nieuwe ervaringen en helpt het kind om emotioneel en cognitief nieuwe inzichten te verwerven.
Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen, waarbij spel als middel gebruikt wordt om een kind te begrijpen en te helpen.
Binnen mijn praktijk zie ik kinderen, jongeren, hun ouders & jongvolwassenen.